söndag 5 april 2009

De första två recensionerna på plattan

Caj Karlsson "Tillsammans med mig"
(Warner Sweden)

Då har den personlige blekingen Caj Karlsson äntligen nått fram. Till punkten där en nervig och smått trasig själ möter starka texter och fulländade musikaliska arrangemang i en alldeles fantastisk omfamning. Efter tre lovande men alldeles för ojämna skivor räcker hans kvalitéer till att göra en helt igenom homogen skiva.
Han har tidigare balanserat mellan traditionell trubadur och lågmäld rocksångare men löper nu linan ut. Med mycket hjälp från producenten Johan Glössner, som dekorerat Karlssons sånger med fina slidegitarrer och ett i övrigt proffsigt rocksound utan att slipa av sångarens vassa kanter, och en rad olika duettsångare har Karlsson växt ut till en mäktig svensk artist.
På ett kanske fult/ganska smart sätt återupplivar Caj här några starka låtar från tidigare produktioner och jag kan inte sluta lyssna på låtar som ”Håll om mig” och ”Resan når sitt slut” (med Magnus Lindberg). Duetterna med Mikael Wiehe, Frida Öhrn och Lasse Demian är också uppseendeväckande bra.

Betyg: 4/5

Håkan Petersson, Nerikes Allehanda
(2009-04-02)

---------------------------------------------------------------------------------
Om livet, döden och kärleken
Sveriges Shane MacGowan från Hasslö utanför Karlskrona - Caj Karlsson - har gjort sitt fjärde soloalbum. Tja, solo och solo... Tillsammans med mig är ett duettalbum – rätt igenom!

Med på skivan finns bland andra Staffan Hellstrand, Stefan Sundström, Lasse Tennander, Mikael Wiehe och Anders F Rönnblom samt medlemmarna i countrygruppen Cookies n Beans (Frida Öhrn, Linda Ström och Charlotte Centerwall). Det är ändå Caj Karlssons album. Han skrev låtarna, några med en duettpartner. Hans röst är väl inte lika skrovlig och kompet lite mer städat. Fast Caj Karlsson känns igen, hans låtar och texter. Om livet och att slå underifrån, och om kärleken, lika svår som nödvändig. Såna sånger Steve Earle hade gjort om han kommit från Blekinge, en blandning av country, rock och visor. Favoritspår: Nästan som på film, snarare en duell än duett med Stefan S, En fin liten visa om döden, där Caj och för mig okända men så sköna Ida Seve besjunger olika sorters död (stor och liten) och Barfota i dårhus, som får karaktär av både Caj och Anders F. Tillsammans med de flesta på albumet reser Caj Karlsson nu också på turné (konsert i Malmö den 16 april).

Bengt Eriksson, Ystads Allehanda
(2009-04-01)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar